Geschiedenis van de Bruggenbouwerprijs
Bruggenbouwer 2011
DOVO (Diversiteitsoverleg vrijwilligersorganisaties Noord) en de Werkgroep Nabije Buren, Verre Vrienden loven af en toe in het stadsdeel een prijs uit voor de Bruggenbouw(st)er van het Jaar. Burgers van Amsterdam Noord worden opgeroepen mogelijke kandidaten voor de Bruggenbouw(st)er-prijs 2011 te melden (zie contact) met omschrijving van hun verdiensten bij de werkgroep NBV.

De prijswinnaars waren in 2008 Anja Snabel van het Buurtbeheer Vogelbuurt / IJplein, in 2009 Lia van den Broek van de stichting “De Vrouwenlijn” en in 2010 Mohamed Belkasmi.
Bruggenbouwer 2010
Op zaterdag 18 september is tijdens een feestavond (suikerfeest) in het Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan de bruggenbouwersprijs 2010 bekend gemaakt. Deze is toegekend aan de heer Mohamed Belkasmi.

Juryrapport: De bruggenbouwer van Noord 2010-09-14. De juryleden van de Bruggenbouwersprijs van Noord 2010 (Wim Bartels, Lia van den Broek, Aissa Zanzen en Leo Rietveld) hebben, op verzoek van de initiatiefnemende organisaties Dovo en Nabije buren, Verre vrienden, via de diverse vrijwilligersorganisaties en lokale media mensen gevraagd om iemand te nomineren die deze titel verdient. Dit heeft een aardige lijst van nominaties opgeleverd. Verschillende vrijwilligers werden genoemd, maar ook bijvoorbeeld onderwijzers, ondernemers en een huisarts.

De jury had zich voorgenomen om echt maar één bruggenbouwer van het jaar te benoemen, maar heeft het zich daar wel moeilijk mee gemaakt want het aantal genomineerden dat de titel bruggenbouwer werkelijk verdient was groot en de keuze was uitermate lastig.
De jury wil dan ook haar diepe respect en waardering uitspreken voor alle genomineerden. Zij verdienen allen ongetwijfeld de titel “bruggenbouwer”, maar een keuze moest worden gemaakt.

De jury hoopt dat deze Bruggenbouwersprijs door de jaren heen afwisselend aan mensen uit verschillende maatschappelijke sectoren van Noord zal toevallen. Op deze avond, die in het teken staat van het thema Vrijwilligerswerk, doet het de jury plezier een vrijwilliger in het zonnetje te kunnen zetten.

De bruggenbouwer van Noord 2010 is een man die van diverse zijden naar voren werd geschoven. Het is iemand die al sinds mensenheugenis actief is in het stadsdeel. Als voorzitter van de stichting Ar-rahmaan, die onder meer activiteiten en lessen voor kinderen in het weekend organiseert. Als bestuurslid van de Marokkaanse Unie Noord en bedenker en organisator van gespreksavonden over maatschappelijke thema’s en andere activiteiten, gericht op het samen brengen van verschillende groepen uit de samenleving. En ook als gewaardeerd lid van het Buurtbeheer Vogelbuurt IJplein en als betrokkene bij tal van andere activiteiten in ons stadsdeel.

In de diverse nominaties wordt steeds zijn inzet geroemd, die niet alleen langdurig was maar ook belangeloos. Van verschillende kanten wordt aangegeven dat hij elk weekend aanwezig was bij de activiteiten van zijn stichting, en dat hij als het nodig was zijn vakantie er voor verplaatste of zelfs helemaal opofferde, zodat hij naast een drukke baan weinig tijd voor zichzelf overhield.

Onze bruggenbouwer heeft ook altijd anderen in zijn omgeving gestimuleerd om maatschappelijk betrokken te zijn. Een duidelijk bewijs is dat ook veel familieleden van hem, waar onder zijn vrouw, zoon en schoondochter, actief zijn in het maatschappelijk veld.

Enkele citaten uit de nominaties:

“Hij heeft zich jarenlang voor de bewoners van Noord ingezet, zonder aanzien des persoons”.
“Een gewaardeerd lid van Buurtbeheer Vogelbuurt IJplein”
“Een man van het open gesprek over maatschappelijke dringende vragen”.
“Een beminnelijk en geliefde bewoner van Amsterdam Noord”

Uit de nominaties rijst het beeld op van een uiterst actieve en bevlogen noorderling die bij de mensen die hem kennen niet alleen respect maar ook genegenheid oproept.

Een bruggenbouwer.
Nu, na zeker twintig jaar inzet, leek het de jury passend om zijn werk te bekronen met deze eretitel. De bruggenbouwer van Noord 2010:
Mohamed Belkasmi!


Samenwerking
De werkgroep Nabije buren Verre vrienden wil goede buur zijn voor alle mensen en groeperingen in Noord die hier voor zichzelf een veilig thuis zoeken. Als zij dat kunnen doen met begrip voor hun eigen buren die hetzelfde willen, zien we uit naar verdere samenwerking. Zie de website van het stadsdeel voor informatie.